8 ting du må huske på ved oppstart av egen bedrift

De beste tipsene til oppstart av ny tømrerbedrift får du fra håndverkere som har gjort det selv, og ikke minst overlevd. Her er våre råd.

Publisert 11. mars 2022 i Kvalitetssikring
Håndverker skal starte egen tømrerbedrift
PÅ EGNE BEN: Det er mye frihet, men også mye ansvar å jobbe for seg selv. Foto: Josh Olalde

Å lykkes med ny bedrift kan være vanskelig, omkring 25 % av nyetablerte tømrerbedrifter slås konkurs det første året. Det betyr at 75 % overlever, og spørsmålet er - hva gjør de riktig?

Vi har snakket med de som har fått det til. En bygning blir ikke bedre enn grunnlaget den er bygget på, det samme gjelder for bedriften din. God planlegging i forkant er nøkkelen til suksess.

Her er åtte tips til hva du bør gjøre når du skal starte egen tømrerbedrift.

1. Registrer firma

Start med det formelle. I Norge kreves det at alle bedrifter, uansett organisasjonsform, har et organisasjonsnummer. Det er nødvendig for å fakturere kunder, betale skatt og merverdiavgift. En tur innom Altinn sin oversikt over organisasjonsform og hva du bør vite av det formelle før du starter egen bedrift er å anbefale.

2. Forbered deg og gjør research

Gjør grunnleggende forarbeid for å få innsikt i markedet du skal operere i. Desto mer du vet, jo færre ubehagelige overraskelser vil du møte på.

Hva gjør konkurrentene dine? Hva vet du om behovene til målgruppen din? Har du noe som gjør at du skiller deg ut, og kan det oppstå hindringer du må forberede deg på? Skriv det ned.

3. Lag en forretningsplan

En forretningsplan er noe av det viktigste å ha i orden når du starter for deg selv. Skriv ned målene dine. Hvor vil du og hvor skal du? Hvor er dere om fem år? Sett deg mål du må nå for å lykkes og gå gjennom disse på slutten av hver måned.

4. Fremdriftsplan og prosjektregnskap

Det er lettere å navigere ukjent terreng med kart og kompass. Lag en fremdriftsplan - dette er en mer praktisk plan hvor du samler alle viktige gjøremål og datoer for når de må være fullført (last ned mal her). Lag så en investeringsoversikt hvor du samler oppstartskostnader, faste utgifter og investeringer. Skriv også ned dine økonomiske mål, og hva som kreves for å nå de.

Lag deretter et godt regnskap hvor du fører kostnader og inntekter på alle oppdrag. Et prosjektregnskap er et krav for prosjekter med omsetningsverdi på over 300 000, men det er også smart å ha det fra start. Last ned mal til prosjektregnskap her.

5. Få deg en regnskapsfører

Finn en dyktig regnskapsfører først som sist. En regnskapsfører kan spare deg for mye stress, og ikke minst penger. Småfeil kan raskt bli dyre, for eksempel kan et gebyr på forsinket årsregnskap havne på 63 000 kroner.

6. Ta mesterbrev

Seriøsitet trumfer pris. En god måte å vise at du er en seriøs håndverker, i tillegg til punktlighet og godt arbeid, er å ta mesterbrev og markedsføre dette i kanalene dine.

Les også: Lønner det seg å være sentralt godkjent? Vi undersøkte 300 bedrifter

7. Ta deg nok betalt og fakturer umiddelbart

Hvis du blakker deg for å vinne et oppdrag så er det ikke et oppdrag verdt å vinne. Det er nok av kunder der ute som verdsetter kvalitet over pris. Opptre profesjonelt på jobb - og prissett oppdragene slik at de blir lønnsomme.

Etter et arbeid er fullført bør du fakturere med en gang - en av grunnen til at håndverkere går konkurs er uregelmessig fakturering. Med et digitalt system for timeføring og prosjektstyring i bakhånd, så trenger ikke fakturering ta mer enn et par minutter.

8. Etabler gode KS- og HMS-rutiner fra start

De som lykkes etablerer gode rutiner for kvalitetssikring og HMS. Kvalitetssikring reduserer feil du ikke har råd til og gjør det enklere å utføre og dokumentere arbeid i henhold til standarder og krav. I tillegg sørger god KS for raskere søknadsprosesser når du skal bli sentralt godkjent eller ISO 9001-sertifisert.

Gode HMS-rutiner er enkelt å lage, så lenge du lager de. Med gode rutiner slipper du å bekymre deg for tilsyn fra Arbeidstilsynet og du gjør det du kan for å redusere antall skader og ulykker.

En god KS- og HMS-løsning fra dag én er vel verdt investeringen, da den hjelper deg jobbe mer effektivt, dokumentere bedre for kunden, og dekke de stadig økende kravene som stilles for byggkvalitet og sikkerhet på byggeplassen.

Hva skjer ved tilsyn, og hva er de egentlige HMS/KS-kravene for håndverkere? Få svarene i dette gratis webinaret.

Lykke til med din nye bedrift, vi heier på deg!

Hvor mye kan du spare med Svenn?

Fåtallet regner på hvor mye de faktisk kan spare ved å optimalisere og redusere kontortiden sin ved hjelp av digitale løsninger som Svenn - men det skal veldig lite til før besparelsene blir store.

Basert på tilbakemeldinger fra kunder har vi laget en kalkulator som viser deg hvor mye du faktisk sparer med hjelp av Svenn - og hvilke funksjoner våre kunder sparer mest med.

Se hvor mye du kan spare

Andre artikler: