Guide til HMS-plan
I denne guiden ser vi på forskjellen på en HMS- og en SHA-plan, og vi har laget en mal som inneholder alle punkter for å dekke kravene.
Viktigheten av god HMS-planlegging må ikke undervurderes. Ikke bare kan det øke produktiviteten på byggeplassen, men viktigst av alt holder det arbeiderne trygge slik at de kan fokusere på å levere kvalitet og stolt håndverk.
Derfor har vi laget denne HMS-plan malen, som lar byggherre eller prosjektleder kartlegge risiko og planlegge tiltak som minimerer ulykker og skader på byggeprosjektet.
Hva er en HMS-plan?
En HMS-plan er kort sagt en planlegging av HMS-arbeidet, og har som formål å skape et trygt og forsvarlig arbeidsmiljø på byggeplassen. Må ikke forveksles med en “SHA-plan”, som er et separat dokument.
Byggherre for byggeprosjektet er ansvarlig for at det utarbeides en HMS-plan i prosjekteringsfasen.
En HMS-plan består hovedsakelig av:
- Kartlegging og vurdering av risiko.
- Krav og forutsetninger for virksomhetene som skal utføre bygge- eller anleggsarbeidet.
- Oversikt over byggeplassens HMS-ansvarlige og deres ansvarsområder og oppgaver.
- Oversikt og tegninger over byggeplassen (riggplan).
- Fremdrifts- eller tidsplan som viser når ulike arbeidsoppgaver skal gjennomføres.
- Oversikt og beskrivelse av særlig farlige arbeidsoppgaver, og hvordan de bør utføres.
- Rutiner for å håndtere avvik.
- Konkrete tiltak for arbeid som kan innebære særlig fare for liv og helse.
Sikker jobb analyse
En sikker jobb analyse "SJA" er et viktig element i bedriftens HMS-rutiner, særlig på byggeplasser hvor farene aldri er langt unna. For hvert arbeid med potensielle farer skal en SJA utføres og dokumenteres.
Poenget med en SJA er at alle involverte blir obs på farene som kan oppstå, og derfor ha større sjanse for å unngå skader hvis noe skjer.
Hva er forskjellen på en HMS-plan og SHA-plan?
Begge planene tar for seg sikkerhet, helse og miljø. De er lett å blande, men de er forankret i ulike forskrifter og er derfor viktig å skille.
HMS-plan: Omfatter helse, miljø og sikkerhet i alle arbeidssammenhenger, og gjelder alle norske arbeidsplasser uavhengig av bransje. Forankret i Internkontrollforskriften.
SHA-plan: Omfatter sikkerhet, helse og arbeidsmiljø. Unikt for bygg- og anleggsbransjen. Forankret i Byggherreforskriften.
En grei huskeregel er at du som byggherre eller prosjektleder må forholde deg til begge disse forskriftene, og må derfor utarbeide både HMS- og SHA-plan for alle byggeprosjekter.