Hva er ISO 9001? Guide for bygg-og anleggsbransjen

ISO 9001 er et bevis på at din bedrift jobber aktivt for å møte krav til kvalitet og kundetilfredshet. Visste du at du også kan jobbe i henhold til standarden?

Publisert 04. mars 2022 i Ressurser
Byggeplass med arbeidere på tak til sak om ISO 9001
STANDARD: En standard som skal sikre kvalitet og kundetilfredshet er viktig for byggebransjen. Foto: Mufid Majnun

ISO 9001 er verdens mest anerkjente standard for kvalitetsledelse.

Kravene og forventningene til anleggsbedriftene blir stadig økende og skjerpet - å være sertifisert, eller å jobbe i henhold til ISO 9001 blir bare viktigere og viktigere for bransjen.

Ikke bare oppleves bedriften som mer seriøs med økt kundelojalitet og fortjeneste, man får også være med på offentlige prosjekter som stiller strengere krav til kvalitetsstyring.

Last ned ISO 9001-sjekkliste

En felles standard

Den internasjonale standardiseringsorganisasjonen ISO har utviklet standarder for de fleste sektorer siden 1947. Målet er å skape en felles standard som alle kan følge og stole på.

De mest kjente ISO-standardene er de for kvalitetsstyrings- og miljøstyringssystemer. NS-EN ISO 9001 er en av de mest brukte, og blir ofte omtalt som ISO 9001.

ISO 9001 er en standard for kvalitetssikring og kundetilfredshet som mange bedrifter trenger og ønsker, blant annet for å kunne by på visse offentlige prosjekter. Formålet er å oppnå kvalitet i alle ledd av arbeidsprosessen.

ISO 9001-sertifiseringen gir spesifikke krav for et kvalitetsstyringssystem som vil forbedre din evne til å konsistent levere produkter og tjenester som oppfyller kundens og lovbestemte krav.

Viktig for bygg- og anleggsbransjen

Som ISO 9001-sertifisert sitter du i tillegg igjen med et komplett bilde over bedriftens prosesser, og et kvalitetssystem som sørger for at arbeidet blir utført riktig i henhold til offentlige krav.

Dette gjør det mye enklere å dekke lovverk som Plan- og bygningsloven, Byggesaksforskriften (SAK 10) og TEK 10/17.

Å bli sertifisert tar tid - først må du ha implementert et styringssystem i henhold til ISO 9001, deretter vurderes behovet for opplæring og styringssystemet. Det tar normalt mellom 4 og 6 måneder før alle eventuelle avvik er lukket og sertifikat utstedes.

En ISO 9001-sertifisering er gyldig i 3 år før den må fornyes.

Svenn hjelper håndverkere med ISO-sertifisering

Vurderer du å søke, men er usikker på hvor du skal begynne? Da kan vi i Svenn hjelpe deg.

Svenn tilbyr både et brukervennlig kvalitetssikringssystem for byggebransjen som dekker kravene og er lett å implementere hos ansatte, og konsultasjonstjeneste med en ISO-ekspert som sørger for en enklere kartleggings- og søknadsprosess.

Svenn hjelper deg med det du trenger for å jobbe i henhold til ISO 9001.

Ønsker du en gratis samtale for å kartlegge hva du trenger for å jobbe etter ISO standard?

Book en gratis ISO 9001-samtale

ISO 9001-sjekkliste

Hva er de egentlig ISO 9001-kravene? Det har vi forsøkt å gi svar på i form av en sjekkliste du kan laste ned gratis her og nå.

Det er viktig å understreke at denne sjekklisten ikke er et definitivt svar på om din bedrift kan bli ISO 9001-sertifisert - men den vil gi deg et god oversikt over hva som kreves, i tillegg til en pekepinn på hvor din bedrift ligger i løypa.

Last ned sjekkliste for ISO 9001 her.