Sjekkliste for arbeid i høyden

Last ned vår gratis vernerunde-sjekkliste for arbeid i høyden, og skap en tryggere byggeplass for deg og dine ansatte.

Publisert 17. januar 2022 i Ressurser
Sikring av stillas for arbeid i høyden
Det er kort vei fra dårlig sikrede stillas til arbeidsulykker og stengte byggeplasser. Foto: NRK

Arbeid i høyden er en naturlig del av bygg- og anleggsbransjen. Dessverre er det også den største bidragsyteren til de mange arbeidsulykkene som inntreffer i denne bransjen hvert år - og den største synderen som fører til stengte byggeplasser.

Last ned sjekkliste for arbeid i høyden

Arbeid i høyden er i all hovedsak arbeid på tak og i stige, arbeid på dekker og i stillas, arbeid i personløfter (lift) og arbeid på spinkle underlag med fare for å falle igjennom.

Selv den minste feil kan få alvorlige konsekvenser. Det er derfor kritisk viktig med grundig kartlegging før arbeidet begynner, og regelmessige vernerunder underveis for å holde byggeplassen så trygg som mulig. Dette arbeidet gjennomføres ofte med SJA (sikker jobb-analyse).

I tillegg kan du spare mange tusenlapper i overtredelsesgebyr ved å ha sikkerheten og dokumentasjonen i orden ved tilsyn.

Tømrere på byggeplass
En kort sikkerhetsprat før arbeidet begynner er en billig investering med rask avkastning. Foto: Svenn AS

Basert på Arbeidstilsynets egne sjekklister

Vår sjekkliste for arbeid i høyden inneholder de samme punktene som Arbeidstilsynet går gjennom når de kontrollerer byggeplasser.

Sjekklisten vil gjøre det lettere for deg å:

  1. Gjennomføre vernerunder oftere.
  2. Sørge for at alle avvik blir avdekket, dokumentert og rettet opp.
  3. Forsikre deg om at byggeplassen følger regler og krav om systematisk HMS-arbeid.

Det finnes digitale HMS systemer som optimaliserer vernerundene og dokumentflyten betraktelig. De gjør det enklere for de på kontoret å se i sanntid at rutinene blir fulgt av arbeiderne ute på byggeplassen, men vår sjekkliste får også jobben gjort for deg som fortsatt sverger til papir.

Last ned vernerundesjekkliste for arbeid i høyden

Sjekklisten kommer i både word- og pdf-format, i tillegg til en link til å opprette sjekklisten i gratis-løsningen Google Docs.

Andre artikler