Hva skjer etter en ulykke på byggeplassen?

Veiledning for håndtering og forberedelse.

Publisert 08. september 2023 i HMS
Byggeplass

Ulykker kan skje hvor som helst og når som helst, selv på en tilsynelatende trygg byggeplass. Selv om byggebransjen har strenge sikkerhetsprotokoller og lover for å forebygge ulykker, kan uhell fortsatt inntreffe.

Så hva bør du gjøre hvis en ulykke skjer på din byggeplass? I dette innlegget bryter vi ned hva som skjer etter en ulykke og hvordan du kan forberede deg.

Guide: Hva er HMS, og hvorfor er det så viktig i byggebransjen?

1. Ta vare på de skadde

Ditt første ansvar etter en ulykke er å sørge for at de skadde får umiddelbar hjelp. Ring nødnummeret (113 i Norge) for å få profesjonell medisinsk hjelp til byggeplassen så raskt som mulig. I mellomtiden, gi førstehjelp til de skadde hvis du er opplært til å gjøre det.

2. Sikre byggeplassen

Etter å ha tatt vare på de skadde, må du sikre byggeplassen for å forhindre ytterligere ulykker. Dette kan innebære å isolere området, fjerne farlige gjenstander eller stenge av strøm eller andre kilder til fare.

3. Rapporter hendelsen

Du er juridisk forpliktet til å rapportere ulykken til relevante myndigheter og forsikringsselskaper. Dette inkluderer Arbeidstilsynet og eventuelt politiet. Jo raskere du rapporterer, jo bedre vil situasjonen bli håndtert.

4. Sikre bevis

Bevis er avgjørende for å fastslå ansvar i etterkant av en ulykke. Ta bilder av ulykkesstedet, skader og eventuelle farlige forhold. Samle også vitneutsagn fra alle som var til stede under ulykken.

5. Kommuniser med de berørte

Kommuniser med de skadde og deres familier og gi så mye støtte som mulig. Dette inkluderer å informere dem om de medisinske tiltakene som er tatt og hvordan de kan kontakte forsikringsselskaper for erstatning.

6. Samle informasjon om forsikring

Hvis du er ansvarlig for byggeprosjektet, må du kontakte forsikringsselskapet ditt umiddelbart etter en ulykke. De vil veilede deg gjennom prosessen med å håndtere eventuelle erstatningskrav.

7. Gjennomgå sikkerhetsprosedyrer

Etter en ulykke bør du nøye gjennomgå sikkerhetsprosedyrer på byggeplassen. Identifiser hva som gikk galt og hvordan lignende ulykker kan unngås i fremtiden. Dette kan innebære revisjon av risikovurderinger, opplæring av ansatte eller endringer i sikkerhetsutstyr og -prosedyrer.

8. Forbered deg på inspeksjoner og etterspill

Etter en alvorlig ulykke kan Arbeidstilsynet gjennomføre inspeksjoner og etterforskninger for å fastslå årsaken og ansvar. Vær forberedt på å samarbeide fullt ut med disse inspeksjonene og implementere eventuelle endringer som er nødvendige for å sikre at det ikke skjer igjen.

Les også: Hva skjer når Arbeidstilsynet kommer på besøk?

9. Ta kontakt med Svenn for profesjonell veiledning

Vi forstår at ulykker kan være traumatiske og kompliserte hendelser. Derfor er vi her for å hjelpe deg med å kartlegge virksomheten din, analysere prosjektene og optimalisere sikkerhetsforholdene før en eventuell ulykke inntreffer. Vår ekspertise og erfaring kan bidra til å forhindre ulykker og sikre en trygg arbeidsplass. Ta kontakt i dag for en uforpliktende samtale om hvordan vi kan styrke sikkerheten på din byggeplass.

Les også: Fikk varsel om tilsyn: - Svenn leverte til 10/10

Selv om vi håper at du aldri vil oppleve en ulykke på byggeplassen din, er det viktig å være forberedt. Ved å følge riktige prosedyrer og samarbeide med erfarne fagfolk som oss, kan du minimere risikoen og håndtere situasjonen effektivt hvis en ulykke likevel skulle inntreffe.

Sikkerhet bør alltid være øverst på prioriteringslisten, og med riktig planlegging og innsats kan du bidra til å sikre en trygg arbeidsplass for deg selv, dine ansatte og alle involverte parter.

For mer informasjon om sikkerhetsprosedyrer, risikovurderinger og hvordan du kan styrke sikkerhetskulturen på byggeplassen din, ta gjerne kontakt med oss. Vi er her for å hjelpe og veilede deg gjennom alle aspekter av sikkerhetsstyring. Vår ekspertise er din trygghet.

Husk at ulykker kan unngås når man tar de riktige forholdsreglene. Vær proaktiv, vær forberedt, og hold byggeplassen din sikker.

Sammen skaper vi en tryggere arbeidsplass!

Andre artikler