Hva er et avvik?

Hva inngår i avvik og avvikshåndtering på en byggeplass - og hvorfor er det en av de viktigste brikkene og investeringene i ditt HMS-arbeid?

Publisert 06. januar 2023 i HMS
Avvik og avvikshåndtering på byggeplasser
Gode avviksrutiner er en viktig del av HMS-arbeidet, og med dagens løsninger er det både enklere og raskere enn noen gang. Foto: Svenn

Hva er et avvik?

Den enkle definisjonen av et avvik er: "Et avvik er en uønsket hendelse som inntreffer og som har ført til skade på mennesker, miljø og utstyr."

Hva er avvikshåndtering?

Avvikshåndtering handler om å oppdage, melde skriftlig fra, rette opp og forebygge for å forhindre at en uønsket hendelse inntreffer.

Les også: Avvikshåndtering app for håndverkere

Med dagens tekniske løsninger er det enkelt å registrere avvik og sende "til kontoret" direkte fra mobilen.
Med dagens tekniske løsninger er det enkelt å registrere avvik og sende "til kontoret" direkte fra mobilen. Foto: Svenn

Avvik i bygg- og anleggsbransjen

I bygg og anleggsindustrien er det vanlig at man deler inn avvik i 3 kategorier. Kategoriene er delt inn med hensyn til hvor gjentagende og sannsynlig det er for at avviket forekommer, og konsekvensen av dette.

Avvik kan derfor deles inn i en tredelt pyramide:

  1. På bunnen har vi observasjoner. Eksempler på dette kan være at en observerer en person uten vernebriller hvor det det er påbudt eller skade på materiell eller verktøy som skal brukes i arbeidsutførelsen.
  2. På midten av pyramiden finner vi nesten ulykker. Dette kategoriseres som mer seriøse avvik og hadde situasjon vært annerledes kunne utfallet vært svært farlig for mennesker, miljø eller utstyr. Noen eksempler kan være løftestropp som ryker hvor tung last ramler i bakken, eller en person som sklir på et tak men klarer å hente seg inn ved å få tak i stillas eller lignende.
  3. Til slutt har vi toppen av pyramiden som er selve ulykken. Dette er utfallet av at noe virkelig har gått galt og det har fått store økonomiske konsekvenser eller fatal skade på menneske eller miljø.
Avvikspyramiden i bygg- og anlegg: Observasjoner, Nesten-ulykker og Ulykker

Alle avvik har verdi

Avvik har blitt ansett som unødvendig i lang tid, da en selv tenker at “det var ikke så smart, jeg gjør det annerledes neste gang”. Men det er ikke helt sånn det er tiltenkt.

Et avvik er i forskning beskrevet som taus kunnskap, det vil si at det er kritisk at denne informasjonen blir delt med alle involverte parter. Det er derfor avvik SKAL brukes som et verktøy for revisjon, dette kommer frem i internkontrollforskriften m.m.

Dersom kunnskapen om ødelagt utstyr, glatte overflater, eller feil ved produkt blir delt til samtlige involverte parter vil sannsynligheten for at avviket forekommer på nytt reduseres betraktelig.

Det er derfor avvik ikke skal anses som feil, men som et hjelpemiddel til forbedring. Alle avvik har verdi og det skal derfor dokumenteres skriftlig slik at det kan brukes som et verktøy til forbedring av arbeidsprosesser, innkjøp og arbeidsmiljø for å velge ut noen punkter der avvik er gull verdt.


Organisatorisk bør det komme tydelig frem at avvik ikke skal anses som “sladring” eller å henge ut noen som gjør feil, men at kunnskapen skal brukes for å få en kollektiv forbedring av kunnskapsnivået til virksomheten.

10.000+ håndverkere registrerer avvik i Svenn-appen

HMS i Svenn
Med Svenn får du alt samlet på ett sted - trygt lagret i nettskyen og tilgjengelig hvor enn du er i verden.

Når løsningen er brukervennlig nok så blir den også brukt, og det er derfor så mange håndverkere bytter til Svenn for HMS, kvalitetssikring, prosjektstyring, planlegging, timeføring og mye mer.

For hos oss betaler du for noe som faktisk blir brukt, slik at du sparer tid og tjener penger på investeringen.

Les også: - Jeg sparer 10 timer i uken med Svenn

Prøv gratis nå

Lag deg en Svenn-konto og prøv hele løsningen gratis i 14 dager. Det tar deg bare 2-3 minutter, krever ikke kredittkort, og det er 100% uforpliktende.

Prøv gratis

Andre artikler: