Guide: 6 enkle tips som vinner deg flere oppdrag

Vi spurte en erfaren prosjektekspert om feilene som går igjen blant håndverkere som jakter oppdrag - og hva de kan gjøre for å styrke vinnersjansene.

Publisert 27. juni 2023 i Planlegging
Vinn flere oppdrag hero
BYGGE TILLIT: Fra første kontakt må du vise deg frem som en imøtekommende og dyktig håndverker man kan stole på. Foto: Svenn AS

I dagens økonomiske klima er det færre som pusser opp, noe som gjør det desto mye viktigere å vinne oppdragene som faktisk utlyses.

Da handler det om å finpusse teknikken din ved befaring, oppfølging og tilbud. Du tror kanskje den er "bænkers", men du vil bli overrasket over hvor mange som er feiler på flere av punktene vi presenterer i dette innlegget.

Marius fra Prosjekt+, en tjeneste som formidler store og kvalitetssikrede bygg- og oppussingsprosjekter til seriøse fagfolk, snakker daglig med både kunder og håndverkere, og vet utmerket godt hva kunder forventer - og hvor det skorter fra håndverkerens side.

Så vi tok en prat med Marius som delte med oss de 6 største syndene som håndverkere begår i befarings- og tilbudsfasen.

1. Ta vare på kundene som kommer inn i butikken

Sett deg i kundens sko: Du har kanskje flere prosjekter gående, men kunden har bare én, og den er det viktigste for de akkurat nå. Kunden leter etter en trygg samarbeidspartner som prioriterer dem og forstår oppdraget og visjonen deres.

Dette er et særdeles viktig punkt fordi flertallet velger troverdighet og kunnskap foran priser. I en undersøkelse utført av Mitt Anbud svarte 59% at de valgte håndverkere som setter seg inn og virkelig forstår oppdraget og kommer med løsninger.

2. Hold oversikt over kundene dine. Når er neste oppfølging?

En håndverkers hverdag er hektisk og travel, og det er fort gjort å glemme alle telefonsamtaler du skal ta og e-poster du har lovet å sende.

Men dette er en viktig del av arbeidsdagen din, og glemmer du dette i startfasen av kundeforholdet så kan du like gjerne gi opp dette oppdraget. Tilliten har allerede fått seg en knekk og sjansene dine for å vinne har sunket.

Så hold orden i kundelisten din og neste oppfølging. Enten ta i bruk et CRM-system (mange regnskapssystemer har dette inkludert), kalenderen på mobilen din, eller sett opp et enkelt regneark.

Noter navn, telefon, adresse, beskrivelse av jobben, hva snakket dere om sist, neste oppfølgingsdato, etc.

Hvis du har stålkontroll på dette, så rykker du raskt opp til toppen av tabellen.

Les mer: Populær prosjektplanlegger for håndverkere

3. Møt opp til rett tid - eller si ifra hvis du blir for sen

Denne sier vel seg selv, men mange synder også her. Kunden har satt av tid, kanskje tatt seg fri fra jobb, så si ifra hvis du blir veldig forsinket eller må utsette.

De fleste av oss er forståelsesfulle - så for all del plukk opp telefonen hvis noe dukker opp.

Håndverker på telefon
KONTAKT: Heller ring én gang for mye hvis du blir forsinket. Foto: Svenn AS

4. Ta notater på befaring

På befaring vet du at det blir mye info på kort tid, så sørg for å ta notater underveis. Det viser for kunden at du er detaljorientert og tar oppdraget på alvor - og du slipper å glemme viktige detaljer som får deg til å virke uprofesjonell.

5. Sett tilbudsfrist og lever på tiden

Sett føringen, ta kontrollen og styr forventningene til kunden ved å gi deg selv en frist for å sende tilbudet: "Jeg sender deg tilbudet innen slutten av neste uke".

Ikke vær redd for å gi deg selv litt ekstra tid, så får du bonuspoeng ved å sende det tidligere.

6. Følg opp etter at tilbudet er sendt

Du kan ikke bare sende tilbud, krysse fingrene og håpe på det beste. Et tilbud er full av tall og beskrivelser som kunden kanskje ikke forstår. Følg opp og tilby forklaringer. Gå gjennom og forklar de ulike postene, så kunden slipper å bare se et stort tall.

Bonustips: Sett i gang kontraktsarbeidet så snart du får aksept! Hold tempoet oppe og få unna papirarbeidet slik at du kan begynne på neste fase av prosjektet.

Lykke til!

Andre artikler