5 tips for å sikre lønnsomme prosjekter

Nøkkelen til lønnsomme prosjekter er god prosjektstyring, som igjen leder til god oversikt. Fra effektivisering til smart timeføring og planlegging, her er våre best tips for å sikre lønnsomme prosjekter.

Publisert 04. mai 2022 i Planlegging
Sikre lønnsomme prosjekter ved å bruke smarte systemer og planlegge godt
DIGITALISERING: Ved å digitalisere mye av arbeidet kan det gå mer sømløst og mye raskere.

Prosjektstyring handler mye om planlegging og kontroll. I byggebransjen kan det være utfordrende å følge budsjetter og tidsfrister, og ikke minst å sikre kvalitet. Å ha kontroll på kunden og alle ansatte, og samtidig være klar for å kunne håndtere utfordringer som kan oppstå underveis, er ikke alltid enkelt.

Her er våre tips til hvordan du kan styre prosjektene bedre.

1. Gå over til digitale løsninger

Å automatisere det som kan automatiseres er et bra sted å starte. Byggeprosjekter blir mer og mer dynamiske og komplekse, og det stilles høye krav til ledelsen. Nøkkelordet er oversikt. Å ha oversikt over alt fra hvem som skal gjøre hva, dokumentasjon, sjekklister og hvilke prosjekter dere har gående, er mye enklere med et digitalt system. Se etter en programvare som hjelper deg og samler alt på ett sted. Å samle så mye info om prosjektet som mulig i et digitalt system vil spare deg for både stress og papir.

2. Planlegg ressursene dine

Vet de ansatte hvor de skal jobbe neste uke, hva de skal gjøre og når? Med oversikt og kontroll følger planlegging. Ved å planlegge kapasiteten smart, sparer du ikke bare tid og penger, du legger til rette for et forutsigbart og godt arbeidsmiljø hvor alle vet hva de skal. Utfordringer som går igjen blant håndverkere vi snakker med er kaotiske uker hvor de bruker timesvis på telefon for å følge opp hvor og når ansatte skal jobbe. Ved å bruke et godt system for ressursplanlegging løser disse problemene seg, og du får full oversikt over de ansatte, prosjektene og hvor mye kapasitet du har ledig. Les mer om vår ressursplanlegger her.

3. Legg til rette for god kommunikasjon

Det kan gå mye tid på å innhente informasjon og finne svar på spørsmål på byggeplassen. Åpne kommunikasjonslinjer er derfor avgjørende for å levere lønnsomme byggeprosjekter. Ha fokus på å etablere en prosjektkultur som er ærlig, positiv og ansvarlig, med felles mål om best mulig kvalitet og resultat. En måte å bygge god teamkultur på er gjennom kommunikasjon og samhandling. God flyt i prosjektene sikres også gjennom at man snakker sammen, og du i tillegg kan avdekke misforståelser eller forsinkelser tidlig. Finn gode verktøy som er enkle å bruke og tilgjengelig for alle.


4. Før timer fortløpende

Det er viktig å holde oversikt på antall timer som blir brukt for å vurdere lønnsomheten i prosjekter. Ved å registrere og godkjenne timer fortløpende får prosjektleder oversikt og mulighet til å gjøre justeringer underveis, og faren for store overraskelser reduseres. Legg til rette for at ansatte kan registrere timer ofte og på en enkel måte, så slipper du i tillegg å etterfakturere etterslepet av for sent leverte timelister.

5. Bruk riktig system for deg

Det er viktig å ha et brukervennlig prosjektstyringsverktøy som gjør arbeidsdagen enklere. Mange prosjektverktøy kan være unødvendig kompliserte. Et godt verktøy samler alle punktene over og gjør det enkelt. Still de riktige spørsmålene ved valg av en slik løsning: Snakker løsningen med lønns- og regnskapssystemet du bruker? Samler den mest mulig av det du trenger på ett sted så du slipper å sjonglere flere abonnementer? Og ikke minst, hjelper løsningen deg å dekke alle krav, lover og regler som stilles, som for eksempel kvalitetssikring og internkontroll?

Les også:

Bruker du for mye tid på planlegging?

Hva er HMS og KS for håndverkere?

Dette må du vite om ansvarsrett

Vil du prøve Svenn gratis i 14 dager?