Hvordan rekruttere dyktige håndverkere til din bedrift

For å bli en håndverksbedrift som er kjent for kvalitet kreves det dyktige kollegaer som brenner for faget. I dette innlegget har vi samlet de beste måtene å finne og rekruttere nye håndverkere til din bedrift, og gode tips til hva du burde inkludere i stillingsannonsen for å skille deg ut fra konkurrentene.

For deg som søker folk er det dessverre fortsatt stor mangel på arbeidskraft i bygg- og anleggsbransjen.

På Finn.no troner “Håndverker”-stillinger i skrivende stund øverst med 12% av alle utlysninger på nettstedet.

Og bare i april ble det utlyst 7600 nye stillinger på arbeidsplassen.no, som er det nest-høyeste antallet pr bransje.

Bygg- og anleggsarbeidere er ettertraktet.

Med så stor konkurranse om arbeidskraften: Hva kan en håndverksbedrift gjøre for å tiltrekke seg nye, dyktige kollegaer?

#1. Skill deg ut

Når du har såpass mange som konkurrerer om arbeidskraften, så er det viktig å skille seg ut som en seriøs, levedyktig bedrift – både i stillingsannonsen, men også særlig på internett.

Bygg- og anleggsbransjen står for 25% av alle konkurser, så de fleste søker nok etter en fremtidsrettet og profesjonell arbeidsplass som har godt med oppdrag og orden i sakene.

Oppdatert nettside kan forenkle rekrutteringsprosessen

Hvis en potensiell kandidat snuser rundt på nettet, og alt de finner er regnskapsopplysninger fra Proff.no, så er ikke det et godt førsteinntrykk.

Slik kan du skille deg ut:

  • Sørg for å være synlig på nett med oppdaterte, profesjonelle nettsider og/eller en Facebook-side.
  • Inkluder i annonse og nettside: Hva skiller din bedrift fra de andre? Hvor lenge har dere eksistert? Hvem er daglig leder og hva er hans/hennes kompetanse? Hvor mange jobber i bedriften, og har de vært i bedriften lenge (tegn på trivsel)?
  • Alle ønsker en arbeidsgiver som tar helsa deres på alvor. Derfor er det viktig å synliggjøre bedriftens HMS-mål og en logo som viser HMS-systemet dere bruker både på nettsiden og i stillingsannonsen.
  • Lag en detaljert stillingsannonse med en gjennomtenkt stillingsbeskrivelse og fordeler (tilbys firmabil? stiller du med verktøy, kompensasjon for private verktøy, eller begge deler? hva er arbeidstiden? hvilke forventninger stilles? hvilke oppdrag kan de forvente å jobbe med? er det akkord eller fastlønn?)
 

Les også: 3 av 4 håndverkere har ikke nettside

#2. Ta inn lærlinger

Gå direkte til kilden. Bli lærebedrift og få tilgang på nyutdannede, motiverte talenter før de får svennebrev og blir vanskeligere å ansette. 

Lærlinger krever selvfølgelig mer oppfølging, men med riktig opplæring får du en dyktig fagarbeider på kort tid, som er lojal til både deg og din bedrift.

Lærebedrifter får også tilskudd (se satser her) for å ansette lærlinger, så du blir kompensert for den ekstra oppfølgingen som kreves.

«Min erfaring er at en lærling ofte gjør en vel så bra jobb som oss mer erfarne. Det hele bygger nok på å vise eleven tillit, og da får man gjerne bevist at eleven er tilliten verdig.»

Odd-Erik Larsen – tidl. Tømrer og Prosjektleder innen boligbygg
 
En undersøkelse utført av Norstat for WorldSkills Norway avdekket at 28% av norske bedrifter har lite kjennskap til lærlingeordningen.

Det er selvfølgelig synd, men også en gyllen mulighet for deg som ønsker å satse på lærlingen ettersom dine konkurrenter sannsynligvis ikke har satt seg inn i lærlingeordningen.

«Veldig mange bedrifter har forstått at lærlingeordningen ikke bare er å ta samfunnsansvar, men også er den beste måten å rekruttere nyansatte. »

Bjørnar Valstad, daglig leder i WorldSkills Norway
 
Worldskills Norway starter en kampanje sommeren 2021 med formål å øke antallet lærlingebedrifter ved å forenkle prosessen.

Du kan melde din interesse her.

Trykk her for alt du trenger å vite om det å bli lærebedrift.

 

#3. Utlys stillingen på digitale kanaler

Når du har stillingsannonsen klar, så er det på tide å gjøre den synlig. Mange velger å bare legge ut en stillingsannonse på Facebook-siden sin og dele den med sine venner og bekjente.

Hvis du bor i en relativt liten by så er det kanskje nok, men som regel må du ty til flere, ulike kanaler for å bli sett av potensielle kandidater – og her har du litt å velge mellom.

«Finn.no» er ofte det første man tenker på når man skal utlyse stillinger, men det er ikke alle som har budsjett til å legge ut 10K for en stillingsannonse.

Heldigvis har NAV også utviklet en plattform, Arbeidsplassen, hvor du kan søke etter kandidater, se andre stillingsannonser i ditt område, og utlyse egne stillinger – helt gratis.

Arbeidsplassen.no er en gratistjeneste fra NAV.

Andre rekrutteringskanaler på nett:

Finn.no – Et naturlig (men dyrt) alternativ. Koster cirka 10K pr stillingsannonse.

Karrierestart.no – Gratis stillingsannonser, bedriftspresentasjon og rekruttering.

Jobber på Facebook – Gratis jobbmarked på Facebook.

LinkedIn – Utlys stilling (gratis) eller søk etter talenter (betaling).

Jyb.no – Gratis alternativ utviklet i Norge.

Jobbsafari.no (betaling)

https://no.jooble.org/ – Gratis.

Hvis du ikke har tid til dette selv kan du alltids hyre inn et rekrutteringsbyrå for å gjøre jobben for deg.

Det vil selvfølgelig koste litt ekstra, men det kan være verdt det hvis det sparer deg for mange timer. 

Deres unike ekspertise og erfaring kan også bidra til å finne kandidater du ellers ikke ville ha sett, og gjøre deg synlig på kanaler du kanskje ikke har hørt om. 

 

#4. Få en sak i lokalavisa

Alle liker vel suksesshistorier fra lokale bedrifter?

Ta kontakt med din lokale avis hvor du spinner ditt søk etter mer arbeidskraft til noe som kan være interessant for avisen og deres lesere.

Eksempler på dette kan være et stort og spennende prosjekt du har fått, utfordringer med å starte for seg selv, utrolig vekst til tross for liten by, osv. 

Det verste du kan få er et nei.

I beste fall ender du opp med en sak fordelt på 2-3 sider, noe som er utallige ganger mer synlig enn en stillingsannonse på 3 setninger i samme avis. 

Det vil også gi deg gratis reklame ovenfor nye potensielle kunder. Så vinn, vinn!

Lykke til med søket!

Andre leste også