10 markedsføringstips for håndverkere

Markedsføringstips for håndverkere

Når vi snakker med håndverkere og spør hvorfor de ikke markedsfører seg selv på egne nettsider eller i sosiale medier, får vi til svar at de belager seg på «jungeltelegrafen» for å få nye kunder. 

Det er tross alt mange som rådfører seg med kjente når de skal finne en håndverker til å utføre et arbeid. Men hvor starter du selv når du skal kjøpe et nytt produkt eller en tjeneste? Som regel på nett. 

Nordmenn blir stadig mer opptatt av kvalitet foran pris, og da er det viktig at du synliggjør din fagkompetanse og det stolte håndverket du leverer.

Mange tenker at man trenger et stort markedsbudsjett for at det i det hele tatt skal være verdt å bruke tid på markedsføring, men det er ikke nødvendigvis sant. 

I denne artikkelen gir vi deg 10 tips til hvordan du enkelt kan komme i gang med markedsføring på sosiale medier. 

#1 – Få bedriften på sosiale medier! 

Mange tenker at bedriftens nettside er den viktigste plattformen for å fortelle om hva dere tilbyr. Men har du en solid nettside på plass er det likevel ikke gitt at den blir besøkt. 

Ved å etablere en tilstedeværelse i sosiale kanaler kan du både skape oppmerksomhet rundt merkevaren din og drive trafikk inn til nettsiden din. 

Sosiale medier-plattformer er helt gratis å bruke og betyr at du kan treffe målgruppen din på steder de allerede bruker daglig. 

Tips: Lurer du på hvilken plattform målgruppen din er på? Ipsos lanserer hvert kvartal en rapport som tar for seg mediebruken i Norge. Visste du for eksempel at 9 av 10 i alderen 30-39 år har en Facebook-profil?

#2 – Skaff deg følgere

Men hva er poenget med å være på sosiale medier hvis ingen følger deg?

Benytt deg av ditt eget nettverk først, og inviter familie, venner og bekjente til å følge deg.

Når du så engasjerer følgerne dine med relevant innhold vil det få større rekkevidde slik at flere får det opp i sin feed. 

Et annet tips er å være aktiv selv: følg andre relevante kontoer, kommenter og lik innlegg du inspireres av.

Sender du mye e-post kan det også være lurt å inkludere link til siden din på sosiale medier. 

#3 – Bruk video som virkemiddel

Du trenger ikke investere i dyrt kamerautstyr for å lage video til sosiale medier.

Utstyret du trenger eier du mest sannsynlig allerede: dagens mobiltelefoner har nemlig gode nok kameraer til å ta opp video i topp kvalitet. 

Du kan også redigere video på mobiltelefonen ved hjelp av apper som Adobe Premiere Rush (iOS), Quik App (Android) eller iMovie (iOS). 

Tips: Det kan være vanskelig å holde mobiltelefonen i ro mens man filmer. Investerer du i en gimbal til mobiletelefonen får du mer stabile bilder. Fåes kjøpt hos teknologiforhandlere. 

En gimbal sørger for stabile bevegelser når du filmer, så klippene dine ser proffe ut.

#4 – Ikke fokuser utelukkende på salg

Hvert innlegg trenger ikke å inneholde et tilbud. I dag forventer folk i større grad å bli både underholdt og lært opp.

Driver du en snekkerbedrift kan du for eksempel gi følgerne dine en demonstrasjon av hvordan man bygger en lettvegg eller platting? 

Det virker kanskje ikke så intuitivt, aller helst vil man jo at noen skal kjøpe det du tilbyr.

Men når du evner å svare på spørsmål som kundene har og tilføre dem verdi kan du oppnå økt trafikk, engasjement og salg. Se på det som kundepleie! 

Tips: Sjekk ut hva andre håndverkere gjør på sosiale medier! 

Her har du et godt eksempel fra en instagram-konto vi liker:

#5 – Involver teamet ditt

Involver ulike mennesker i bedriften når dere lager innhold og vis hvem dere er.

Det er positivt å vise frem forskjellige ansikter, og gir et mer helhetlig inntrykk av bedriften. 

Har du ansatte med glimt i øyet eller som har mye kunnskap om et tema? Spør om de vil stille opp på en videointro eller om de vil filme noen behind-the-scenes-klipp dere kan dele! 

Tips: Ved å involvere ulike mennesker i bedriften når dere lager innhold får publikum et bedre inntrykk av hvem dere er.

Det kan være litt uvant å være “et ansikt utad” i starten, men det blir enklere for hver gang. 

#6 – Be kundene dine om hjelp

Å lytte til kundene sine er utrolig viktig, og det er viktig å ta til seg tilbakemeldingene man får for å bli enda bedre.

Ikke alle prosjekter går helt smertefritt, men du har helt sikkert gjort en rekke prosjekter hvor kunden var strålende fornøyd med arbeidet ditt. 

Ta kontakt med tidligere kunder og spør om de har lyst til å hjelpe deg og bedriften din med markedsføringen.

De kan for eksempel fortelle om hvordan de opplevde kontakten med deg eller om resultatet av prosjektet.

Gjør det enkelt ved å spørre om du kan stikke innom og filme en liten snutt, eller be de om å filme seg selv og sende til deg. 

Tips: Foreslå ulike virkemidler for kunden. Det er ikke alle som er like komfortable med å bli filmet, men kanskje de har et sitat du kan bruke sammen med et bilde? 

Her er et eksempel på en video vi gjorde med en av våre kunder:

 

#7 – Planlegg i god tid

Har du oversikt over når på året det er høysesong for det du tilbyr? 

Ved å planlegge hva slags innhold du skal lage og publisere til forskjellig tidspunkt blir det enklere å holde oversikten og sørge for at det blir gjort. 

Tips: Sett opp et årshjul med de viktigste periodene for bedriften din. Bruk årshjulet til å notere ned innholdsidéer underveis, så glemmer du de ikke til senere. 

#8 – Tenk som en redaksjon

Har dere noen faste møtepunkter i løpet av uka? Sett av noen minutter til å snakke om hvilke ting som skjer som kan bli til en god historie.

Skal dere for eksempel på en spennende befaring, gjennomføre en større operasjon, eller kanskje har dere en ny ansatt som kan introduseres? 

Finn de gode historiene i bedriften deres og del de med omverden.  

Tips: Dokumenter, dokumenter, dokumenter! Gjør det til en vane å ta bilder og videosnutter i det daglige. Mange sosiale medier har i dag også et storiesformat som egner seg til å dele bilder og videoer på farta. 

#9 – Hei på andre!

Alt du publiserer trenger behøver ikke være ditt eget. Man skal selvfølgelig aldri kopiere andres innhold, men dersom du ser en video eller artikkel du tror følgerne dine vil sette pris på – del! 

Fortell publikum om hvorfor du synes det er fint, bra eller relevant og tag eller link til den som har laget innholdet. 

Etterhvert er det kanskje ditt innhold som andre deler? 

#10 – Lag egne spalter

En måte å strukturere innholdsproduksjon på er ved å lage forskjellige spalter.

Dersom du setter opp en smørbrødliste med forskjellig type innhold er det mye lettere å gjennomføre fordi du allerede har grunnidéen på plass. 

Tips til spalter: 

  1. Møt teamet: En kort videointroduksjon av de ansatte hvor de forteller litt om seg selv og jobben de gjør. 
  2. Kundehistorier: En video hvor en kunde forteller om sin (gode) opplevelse med firmaet ditt, eventuelt et bilde og et sitat i posteteksten
  3. Gjør det selv: Lag demonstrasjonsvideoer hvor dere viser følgerne deres hvordan de kan gjøre ting hjemme (og oppfordre de til å søke profesjonell hjelp hos deg dersom de har mer omfattende prosjekter)
  4. Case study: Be om tillatelse fra en kunde til å dokumentere et prosjekt dere deler i sosiale medier. Her kan dere – avhengig av prosjektets størrelse – vise før og etter-bilder, fremdrift og hendelser underveis. 
  5. Livet på arbeidsplassen: Hvordan er det å jobbe hos dere? Gi følgerne dine et innblikk i det daglige. 

 

Etter hvert som dere begynner å jobbe mer strukturert med innholdet kan det være lurt å knytte innholdet opp mot markeds- og kommunikasjonsmål.

Hold et øye med hvordan de ulike innleggene presterer, så får du oversikt over hva slags innhold dere burde lage mer av. 

Lykke til med markedsføringen!